Langdurig of veelvuldig ziekteverzuim binnen uw organisatie

Een medewerker op uw afdeling meldt zich voor de derde keer in een half jaar ziek. De klachten zijn nogal algemeen; hoofdpijn, buikpijn, griepklachten. Op zich hoeft u hier nog niets achter te zoeken, maar u weet ook dat er de laatste tijd wat spanning heerst op de werkvloer en dat dit soms tot conflicten heeft geleid. Zou het ziekteverzuim te maken hebben met iets wat er momenteel binnen het team speelt?

Ziekteverzuim van medewerkers is soms een gevoelige kwestie

Als u vermoedt dat het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door iets wat uw teamlid dwarszit, dan is het belangrijk om dit bedachtzaam aan te pakken. De situatie kan gevoelig liggen en uw vragen kunnen als een aanval voelen voor uw medewerker. Vindt u dit lastig of heeft u al toenadering gezocht en heeft dit verkeerd uitgepakt? Neem dan eens contact op met PB Zakelijke Mediation. Wij begeleiden als neutrale bemiddelaar de gesprekken tussen u, uw werknemer en eventuele teamleden die betrokken zijn bij een vermoedelijk conflict.

​Mogelijke oorzaken van ziekteverzuim

Natuurlijk is het mogelijk dat uw werknemer gewoon pech of een slechte weerstand heeft, maar toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Wees subtiel en oordeel niet te snel, maar blijf wél communiceren. Toon interesse in het privéleven van uw medewerker, want ook problemen in de privésfeer kunnen verband houden met het ziekteverzuim. Is dit het geval kunt u PB Mediation familie-, relatie- of echtscheidingsbemiddeling bij uw medewerker aanraden. Observeer uw team eens goed. Is er sprake van hoge werkdruk, stress en verminderde motivatie? Soms zijn medewerkers minder open naar hun manager of werkgever dan naar een buitenstaander, ook dit is een reden waarom zakelijke mediation wordt ingezet. Wij hebben als neutrale partij geen ander belang dan het conflict samen op te lossen en daarmee langdurig ziekteverzuim (en conflicten) te voorkomen.

Terug op de werkvloer na langdurig ziekteverzuim?

Wanneer er sprake is van langdurig ziekteverzuim door bijvoorbeeld een burn-out, is het raadzaam om re-integratiemediation in te zetten. Dit houdt in dat uw medewerker met onze ondersteuning stap-voor-stap terugkeert naar de oorspronkelijke, of (tijdelijk) aangepaste, functie. Ook hier is communicatie van groot belang, daarom begeleiden we de gesprekken tussen u en uw medewerker omtrent de re-integratie. Om verschillende redenen gebeurt het soms dat uw medewerker het werk binnen uw organisatie niet kan hervatten. Door middel van exitmediation werken we er samen aan om op een goede manier afscheid van elkaar te nemen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die u als werkgever heeft bij langdurig of veelvuldig ziekteverzuim? Of heeft u vragen over de inzet van arbeidsmediation bij conflicten? Laat een bericht achter via onderstaand contactformulier en we nemen spoedig contact met u op voor een vrijblijvend gesprek.


Aangesloten bij: